PULITIETOUTTA:


 

 


 Kuva: Soili Niskanen

Tokon eli tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on parantaa koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä ja harrastuksena sitä voi suositella ihan kaikille koiranomistajille. Tokoa harrastavia kerhoja ja yhdistyksiä löytyykin melkein jokaiselta paikkakunnalta. Tokoa voi harrastaa joko omaksi ilokseen opettaen koiralle hallittua käyttäytymistä erilaisten liikkeiden ja temppujen muodossa tai tähdäten virallisiin tottelevaisuuskokeisiin. Tottelevaisuuskokeissa on neljä eri kilpailuluokkaa (ALOkas, AVOin, VOIttaja ja ErikoisVoittajaLuokka) joista jokainen koostuu useista eri liikkeistä vaatimustason vaikeutuessa luokasta seuraavaan siirryttäessä.

Paimenkoirana puli omaa luontaisen halun toimia ohjaajansa kanssa ja kontaktihakuinen puli onkin nopea oppimaan erilaisia liikkeitä ja temppuja. Puli on älykäs koira ja oppii helposti myös huonoja tapoja joten omistajan tulee kiinnittää huomiota johdonmukaiseen käyttäytymiseensä, rajojen asettamiseen ja riittävään sosiaalistamiseen heti pentuajasta saakka. Energinen puli on useinmiten helposti motivoitavissa sekä leikkimisellä että herkuilla, mutta saattaa myös älykkäänä koirana kyllästyä ja oppia ennakoimaan, joten ohjaajan tulee olla tarpeeksi yllätyksellinen ja käyttää harjoitellessaan mielikuvitustansa. Tottelevaisuuskoulutuksessa ei pulin pitkästäkään turkista ole haittaa, kunhan ohjaajalla on asenne ja huumori kohdallaan sillä uteliaita katseita ja kyselyitä riittää myös tokokentillä.

Tottelevaisuuskokeissa startanneita puleja ei Suomessa ole useita, mutta parin viime vuoden aikana on alokas luokissa nähty uusiakin puleja. Menestyksekkäin puli on tottelevaisuusvalion arvon saavuttanut Xosmo Vom Felsenmeer. Toivottavasti tulevina vuosina tottelevaisuuskokeisiinkiin uskaltautuu uusia puleja ja saamme rotua myös tokoa harrastavien ihmisten tietoisuuteen.
Teksti: Hanna Janger