PULITIETOUTTA:


 

 


 Puli

( Puli )

Alkuperämaa: Unkari


Ryhmä: 1
FCI:n numero: 55
Hyväksytty: FCI 13.9.2000
SKL-FKK 25.4.2001


KÄYTTÖTARKOITUS:
Paimenkoira.


LYHYT HISTORIAOSUUS:
Puli on aasialaista alkuperää oleva unkarilainen paimenkoirarotu. Sen alkuperäiset esivanhemmat ovat mitä todennäköisimmin tulleet Karpaattien keskustasangolle (nyk. Transilvania) muinaisten unkarilaisten, karjankasvatuksella eläneiden vaeltavien paimentolaisten mukana.


YLEISVAIKUTELMA:
Keskikokoinen, vahvarakenteinen, neliömäinen koira, jolla on kevyt, ei kuitenkaan liian hento luusto. Melko tiivis runko on kauttaaltaan hyvin lihaksikas. Yksittäisten ruumiinosien rakennetta on vaikea arvostella, sillä koko runko on runsaan, pantoja ja nyörejä muodostavan karvapeitteen peitossa. Sen vuoksi on tarpeellista koiraa arvostellessa tunnustella sitä käsin. Pään karvapeite on niin runsas, että pää vaikuttaa pyöreältä ja silmät ovat karvan peitossa. Lantion päälle kaartuvan, runsaskarvaisen hännän vuoksi runko näyttää hieman kohoavan takaosaa kohti.


TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA:
Rungon pituus on sama kuin säkäkorkeus; rintakehän syvyys on hieman alle puolet säkäkorkeudesta; kuonon pituus on kolmannes pään koko pituudesta.


KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:
Eloisa, erittäin oppimiskykyinen, lapsirakas ja erinomainen vahtikoira. Nykyisin puli soveltuu harrastuskoiraksi.


PÄÄ: Edestä katsottuna pyöreä, sivulta katsottuna vaikuttaa soikealta.


KALLO-OSA:
Pieni ja kevyt. Kulmakaaret ovat voimakkaasti kehittyneet.


OTSAPENGER:
Niukka.


KIRSU:
Melko pieni ja musta.


KUONO-OSA:
Ei suippo; kuononselkä on suora.


HUULET:
Tiiviit ja tummapigmenttiset.


HAMPAAT / PURENTA:
Täydellinen leikkaava purenta, jossa hammaskaavion mukaisesti 42 hammasta.


SILMÄT:
Keskikokoiset, tummanruskeat, hieman vinoasentoiset ja kohtuullisen kaukana toisistaan. Ilme on eloisa ja älykäs. Silmäluomet ovat tiiviit ja hyvin pigmentoituneet.


KORVAT:
Keskikorkealle kiinnittyneet, tyvestään leveät, riippuvat, V:n muotoiset ja pyöreäkärkiset.


KAULA:
Keskipitkä, kiinteä, hyvin lihaksikas ja runsaskarvainen, muodostaa noin 45°:n kulman vaakatasoon nähden.


RUNKO
YLÄLINJA:
Suora, vaikuttaa hännänasennon vuoksi hieman takaosaa kohti nousevalta.


SÄKÄ:
Vain hieman ylälinjasta kohoava.


SELKÄ:
Keskipitkä, suora, kiinteä ja lihaksikas.


LANNE:
Lyhyt ja hyvin vahvalihaksinen.


LANTIO:
Lyhyt ja hieman viisto.


RINTAKEHÄ:
Syvä ja pitkä, kylkiluut ovat hyvin kaareutuneet.


ALALINJA JA VATSA:
Vatsaviiva on vähitellen taaksepäin nouseva.


HÄNTÄ:
Keskikorkealle kiinnittynyt, runsaskarvainen ja asennoltaan lantion päällä litteällä kierteellä. Ojennettuna häntä ulottuu kintereisiin.


RAAJAT
ETURAAJAT
LAVAT:
Lapaluut ovat viistot ja tiiviisti rintakehän myötäiset. Säästä vedetty pysty linja osuu rinnan etuosan syvimpään kohtaan. Lapaluun ja olkavarren välinen kulmaus on 100 - 110°.


OLKAVARRET:
Keskipitkät ja hyvin lihaksikkaat.


KYYNÄRPÄÄT:
Tiiviisti rintakehän myötäiset. Olkavarren ja kyynärvarren välinen kulmaus on 120 - 130°.


KYYNÄRVARRET:
Pitkät, suorat ja kuivalihaksiset.


KÄPÄLÄT:
Lyhyet ja pyöreähköt; varpaat ovat tiiviisti yhdessä. Kynnet ovat mustat tai tumman liuskeenharmaat. Päkiät ovat tummat ja kimmoisat. Käpälät ovat yhdensuuntaiset, eteenpäin suuntautuneet ja kohtuullisen kaukana toisistaan.


TAKARAAJAT
YLEISVAIKUTELMA:
Takaraajat ovat kohtuullisen kaukana toisistaan ja yhdensuuntaiset. Lantion ja reiden välinen kulmaus on noin 100 - 110°. Polvikulma on 100 - 110°.


REIDET JA SÄÄRET:
Pitkät ja hyvin lihaksikkaat.


KINTEREET:
Kuivat ja selväpiirteiset.


VÄLIJALAT:
Lyhyet.


KÄPÄLÄT:
Hieman etukäpäliä litteämmät, muutoin samanlaiset.

LIIKKEET:
Hyvin eloisat ja vauhdikkaat. Askeleet ovat lyhyet. Tyypillinen liikunta on usein lyhyt- ja nopea-askelista sekä hypähtelevää. Koiralla on taipumus pyörähtää itsensä ympäri.


NAHKA:
Poimuton, tiivis ja voimakkaasti pigmentoitunut. Paljaat iho-alueet ovat kaikilla värimuunnoksilla mustat tai liuskeenharmaat.


KARVAPEITE
KARVA:
Pennun karvapeite on tiheää ja laineikasta tai kiharaa. Myöhemmin siihen muodostuu karvatupsuja, joista kehittyy tiukkoja pantoja ja nyörejä. Karvapeite koostuu karheasta peitinkarvasta ja hienosta aluskarvasta. Näiden kahden karvatyypin suhde määrää karvapeitteen laadun. Jos peitinkarvaa on runsaasti enemmän kuin aluskarvaa, karvapeite on epätyypillinen ja hieman harottava. Jos aluskarvaa on runsaasti enemmän, mikä ei ole toivottavaa, karvapeite on liian pehmeä, huopaantunut ja vaikea hoitaa. Näiden kahden karvatyypin välinen perinnöllisesti määräytynyt oikea suhde saa aikaan silmää miellyttäviä pantoja tai nyö rejä, jotka ovat helppohoitoisia. Lanteen ja lantion päällä sekä reisien takaosassa nyörit ovat pisimpiä (20 - 30 cm). Päässä ja raajoissa ne ovat lyhimpiä (10-12 cm). Pään karvapeite on ihanteellinen, kun se muodostaa vahvoja nyörejä, jotka peittävät kasvojen alueen. Auki kammattu tai hoitamaton, takkuinen karvapeite ei ole toivottava.


VÄRI:
a) musta; musta, jossa vähäinen häivähdys ruosteenpunaista tai harmaata; kellanruskea, jossa selvä musta maski. Valkoinen, halkaisijaltaan korkeintaan 3 cm:n kokoinen rintamerkki hyväksytään. Valkoista väriä varpaiden välissä ei pidetä virheenä.
b) helmenvalkoinen ilman minkäänlaista pellavanvaaleaa vivahdetta.
Kaikki edellä mainitusta poikkeavat värit tai merkit eivät ole toivottuja.


KOKO JA PAINO
SÄKÄKORKEUS:
Urokset 39 - 45 cm; ihannekorkeus 41 - 43 cm; nartut 36 - 42 cm; ihannekorkeus 38 - 40 cm.


PAINO:
Urokset 13 - 15 kg ja nartut 10 - 13 kg.


VIRHEET:
Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.


HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
Yhden tai useamman etuhampaan, kulmahampaan, välihampaan P2 - 4 tai poskihampaan M1 - 2 puuttuminen, useamman kuin kahden P1:n puuttuminen, (M3:ia ei oteta huomioon); ylä-, ala- tai ristipurenta; sirpinmuotoinen tai vaakasuora häntä; lyhyt, sileä tai avoin karva; värivirheet ja ei-toivotut merkit tai läiskät; rotumääritelmän sallimista rajoista poikkeava säkäkorkeus. HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.