PULITIETOUTTA:


 

 


 

Paimenkoirana puli on erittäin laumakeskeinen. Oma lauma on sille kaikki kaikessa, ja se kiintyy varsin nopeasti perheeseensä. Se tulee erinomaisesti toimeen lastenkin kanssa, kunhan vain sekä lapsille että pulille kerrotaan selvästi jo pentuvaiheessa pelisäännöt, puolin ja toisin. Vaikka hellyttävä karvapallo saakin sormet syyhyämään, tulee pienelle pulille antaa myös oma rauhansa ja pitää koko ajan mielessä, että se on 'koira', joka kasvaa isoksi vielä joskus , eikä sille tule sallia sellaisia asioita vauvanakaan, mitä se ei saa tehdä mahdollisesti aikuisenakaan.
Koska puli omaa jo pienestä saakka vahvan taipumuksen paimentaa kaikkea, sille tulee tehdä selväksi että vain sallittuja asioita saa paimentaa. Kun se alkaa paimentaa lapsia näykkien, autoja ja lastenvaunuja, siitä tulee napakasti kieltää. Muutoin aikuisen pulin kanssa tuo tapa voi tulla ongelmaksi. Puli oppii nopeasti, ja arkitottelevaisuuden ja hyvin tapojen opettaminen sille ei yleensä ole ongelma, kun muistetaan olla määrätietoisia ja johdonmukaisia. Pentuna jo puli tulee opettaa käsittelyyn ja siihen, että se tottuu vieraisiin asioihin ja ihmisiinkin.


Pulista saat pihaan oivan vahdin. Se vahtii, ja tarvittaessa puolustaakin omaa laumaansa varauksetta. Puli saattaa pysyä kotipihallaan kytkemättäkin odottaen perhettään tulevaksi kotiin. On muistettava kuitenkin, että jokainen puli on yksilö, eikä samat seikat välttämättä päde jokaiseen. Puli sopeutuu elämään hyvin myös kerrostalossa, vaikka omimmillaan se onkin omalla pihallaan, vahtien kimakalla haukullaan oma laumaansa. Täysin haukkumattomaksi pulia tuskin saa, mutta varsin yhteiskuntakelpoisen kaverin pienellä arkitottelevaisuuskoulutuksella.Kuvat: Kati Taipale